نمایش جزئیات
«حضرت زینب صلی الله علیه و آله و سلم در یک نگاه »
نام : زینب علیها السلام
پدر : امیر المؤمنین علی ابن ابیطالب
مادر : فاطمه زهرا علیها السلام
القاب : عقلیه بنی هاشم ، عقیله طالبتیین ، مُوَثقه ، عارفه ، محدثه ، فاضله ، کامله ، عابده آل علی
مکان ولادت : مدینه منوّره
روز ولادت : پنجم جمادی الاول سال پنجم یا ششم هجری
اولاد : 5 فرزند <1>
سن : 57 سال
مکان شهادت : شام
روز شهادت : 15 رجب سال 62 هجری
سبب شهادت : الم و رنج فراوان از مصیبتهای جانگداز کربلا
مرقد مطهر : سوریه
برگی زرین
«آشنایی با زندگی حضرت زینب کبری صلی الله علیه و آله و سلم»
1- حضرت زینب علیها السّلام فرزند بزرگوار حضرت امام علی علیه السّلام و حضرت زهرا علیها السّلام و دختر زاده رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم است .
2- از ابتدا عالمتا فنای جهان امتحانی سخت تر از امتحان امام حسین علیه السّلام نبوده است و حضرت زینب علیها السلام شریک او در امتحان و پل ارتباطی بین امام حسین علیه السلام و امت است .
3- حضرت زینب علیها السلام دارای علم لدنی بودند ، چنانکه امام زین العابدین علیه السلام در کُناسه کرفه فرمودند :
«یا همتی بِحمدِ الله عالِمه مُعَلِّمه غَیرُ مُفَهَّمَهٍ »(بحمدالله تو ) دانایی هستی بدون درس خواندن ، فهمیده ای هستی بدون این که کسی تو را تفهیم کرده باشد»<2>
حضرت زینب در سخنوری تالی امیر المؤمنین علیه السلام و در شهامت و شجاعت دلیرترین زن روزگار بعد از زهرای اطهر بودند .<3>
4- حضرت زینب علیها السلام قهرمان صبر و مقاومت است .
5- حضرت زینب علیها السلام خاتون در ایام کودکی به برادرش امام حسین علیه السلام چنان انس و محبت داشتند که جز در آغوش آن حضرت آرام نمی گرفت <4>و در هنگامی که در خدمت امام حسین علیه السلام بودند یکسره دیده بر چهره ی مبارک امام حسین علیه السلام داشتند و لحظه ای از حضور آن حضرت دور نمی شدند .
6- این بانوی بزرگوار ، دارای قوت قلب ، فضاحت زبان ، شجاعت ، زهد و ورع ، عفاف و شهامت از هر جهت فوق العاده بودند .
7- در طول نهضت عاشورا ، نقش فداکاریهای حضرت زینب کبری علیها السلام ، بسیار با عظمت بود . من جمله سرپرست اسیران اهلبیت علیه السلام از مراقبت از امام زین العابدین علیه السلام و افشا گر ستمگریهای حکام اموی که با خطبه های آتشین خود پس از عاشورا در سفر اسارت ، کوفه و دمشق ، رمز بقای حماسه کربلا و بیداری مردم گشت . وی پس از باز گشت به مدینه نیز در مجالس ذکر و روضه خوانی که برای شهدای کربلا داشتند ، به سخنوری و افشاگری می پرداخت لذا یزید به استاندار مدینه دستور می دهد که حضرت زینب کبری علیها السلام را از مدینه به تبعید کند ، تا در هر کجا که می خواهد ساکن شود . سرانجام با سفری تبعید گونه همراه عبدالله ابن جعفر به شام آورده می شوند و قبل از رسیدن به مرکز شهر دمشق در قریه ای بنام راویه ساکن ، و سپس بر اثر رنج و تأملات روحی در رابطه با حادثه جانسوز کربلا مظلومانه از دنیا می روند <5> .
1- حضرت زینب 3 در سال 16 هجری با عمو زاده خود عبدالله بن جعفر ازدواج کردند عبدالله در حبشه متولد شد و او نخستین کس از مسلمانان است که در آن سرزمین تولد یافت پیامبر 9 در حق او فرمود : «عبدالله در خوی و سرشت همانند من است » و نیز فرمود :«من در دنیا و آخرت ولی ایشان هستم » . عبدالله سروری شجاع بزرگوار و پارسا بود و ا. را قطب سخا می گفتند ، ولی هیچ گاه مستمندی را محروم کرد . ثمره این ازدواج مبارک چهار پسر به نام های : علی ، محمد ، عون و عباس و یک دختر به نام ام کلثوم بود (مقتل شبخ الرئیس ).
- احتجاج طبرسی 2/305 .
- مقتل مقُرم ص 311 .
- زینب کبری ، ص 115 .
- شاهکار آفرینش ،(مقتل شیخ الرئیس )